Jumaat, 18 Mac 2011

SITUASI: SEMANGAT ASABIYAH

Hari ini saya mendengar luahan hati seorang rakan. Katanya, beliau sering diperkecilkan kerana semangat asabiyah itu. Ditambah pula dengan kelemahan yang terdapat pada dirinya, maka merasa kesalnya terhadap rakan-rakan tidak dapat dibendung lagi.

Pada mulanya saya berfikir, masih adakah semangat asabiyah ini? Engkau dengan kawan-kawan engkau, aku dengan kawan-kawan aku. Oh, pasti sukar diterima tetapi itulah kenyataan. Kata ustazah Nur Bahyah semasa menyampaikan ceramah di Kolej Harun Aminurrashid baru-baru ini, “Ilmu kalau dicurahkan atau dikongsi tidak akan hilang dan tidak akan menjadi bodoh juga orang yang mencurahkan ilmu itu, malahan peroleh keberkatan lagi kepada mereka yang berkongsi ilmu

Walau bagaimanapun, dalam situasi rakan saya ini, perkara berlaku sebaliknya. Ilmu aku, ilmu engkau juga. Tapi, ilmu engkau, dengan rakan-rakan engkau. Mana untuk aku? Begitulah gambaran perasaan rakan saya itu. Saya dapat bayangkan jika saya sendiri ditempatnya. Bukan dari sudut perkongsian ilmu sahaja, malahan dari sudut yang berlainan seperti keperluan sosial. Sama sahaja lakunya, semangat asabiyah tetap merajai diri. Bertemu muka tapi tidak bertegur sapa. Saya cuba gambarkan kata-kata rakan saya seperti ini:

Mereka seperti tiada nafsu berborak dengan aku,
mereka merendah-rendahkan aku,
jika baik pun pasti ada udang disebalik batu.

Pasti para pembaca juga ada yang mengalami situasi seperti rakan saya itu. Pada pendapat saya, semangat asabiyah ada baiknya. Walau bagaimanapun, bukanlah maksud saya semangat asabiyah yang menjurus kepada sifat negatif. Adalah sangat tidak wajar jika semangat asabiyah diwujudkan dalam perkongsian ilmu malah dalam mencari keperluan sosial juga.

Kesimpulannya, jika perkara tersebut yang diwujudkan melalui semangat asabiyah, maka seharusnya kita menentangnya dengan keras. Seharusnya, semangat asabiyah ini diterap dalam unsur yang positif seperti semangat cinta akan negara, bukan sekadar mencintai bendera negeri sahaja. Fikir-fikirkan.“KALIMAH AKAL : RAKAN SEJATI RAKAN YANG DICARI”


Tiada ulasan:

Catat Ulasan